Min blogglista

tisdag 8 juli 2014

I skräckens Norrland

Omslaget till Björn B Jakobssons skräcktriller "Djävulens pentagram" får mig att tänka på omslagen till Kittyböckerna. En skrämd hjältinna fångad i en skrämmande scen.
   Det här är den tredje delen i Jakobssons Norrlandstrilogi , de tidigare heter Vid vägs ände och De dödas ljus och den väl uppbyggd. Man dras snabbt in i historien, och den fina beskrivningen av den karga norrlandsmiljön är bra. Petras motvilja mot att återvända hem beskrivs bra och man får skymta lite  vad hon varit med om i barndomen, och vad hennes syster Lena fick stå ut med efter det att Petra flytt.
  Boken inleds med att journalisten Petra skickas på uppdrag till Kirunaområdet, hennes hemtrakter som hon inte återvänt till på många år. Hon ska skriva en artikel om synska Greta, en elvaårig flicka som sägs ha hjälpt polisen att hitta en försvunnen tonåring. Greta har fått rykte om sig att ha magiska krafter men nu har lokalbefolkningen börjat misstro henne och istället börjat förtala och trakassera henne och hennes mamma Virona.
   Fler illdåd sker och mystiska pentagram börjar dyka upp här och var. Vissa ritade i blod.
I takt med att Petra, med hjälp av fotografen Markel och den lokale polischefen Lars, gräver allt djupare börjar hon ana ett
samband mellan allt helvetiskt som händer och hennes egen, trasiga uppväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar