Min blogglista

tisdag 29 juli 2014

Listig ung deckartjej

Sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den nedgångna engelska herrgården Buckshaw, där elvaåriga Flavia de Luce bor med sin familj. Det är Alan Bradley som har skapat den helt oemotståndliga hjältinnan som är grymt intresserad av giftmord. "Den bittra pajens sötma" (The Sweetness at the Bottom of the Pie) är den första av böckerna som översätts till svenska men han har skrivit minst ett halvt dusin till.Hoppas man fortsätter översätta henne.
    det är en brittisk mysdeckare och Bradley blivit jämförd med klassiker av Agatha Christie, Dorothy L. Sayers och Arthur Conan Doyle. Det är lite orättvist, han har en helt egen berättarstil när han låter Flavia möta livets ruskigheter. 
     Det börjar med att hon på tröskeln till huset hittar en död fågel med ett frimärke spetsat på näbben. Lite senare, bland gurkorna i grönsakslandet, blir Flavia vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar Flavia genast nysta i saken. "Det här var utan jämförelse det mest intressanta jag upplevt i hela mitt liv", tänker hon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar