Min blogglista

tisdag 1 juli 2014

Sagor för hela sommaren

En lyxig presentbok för alla med barnasinnet i behåll är "Hej igen! Samlade sagor" av med Eva Erikssons underbara bilder. Här återfinns hela fjorton av deras böcker i en stor volym som kräver att man sitter och läser för boken är både stor och tung.
Ulf Nilsson
   De har arbetat ihop i över trettio år och har skapat oförglömliga klassiker. Först kom Älskade lilla gris. Och sedan kom Lilla syster Kanin som skuttade runt i fem böcker. Lilla syster Kanin har också blivit både dockteater och tecknad film. Och vem minns inte berättelsen om Skånes värsta kråka i Den fräcka kåkan? Eller United Pigs of America med President Toby i Fem feta cirkusgrisar?  Fast djärvast av dem alla är ändå brandkapten Tapper i Mössens brandkår som varje morgon klättrar upp i tornet för att spana efter små djur i nöd.  
    Alla döda små djur blev Augustprisnominerad och det med rätta. Det är en berättelse som alla barn känner igen sig i för vem har inte funderat över liv och död när man hittat en död fågel?
   Ulf Nilssons berättelser och Eva Erikssons illustrationer är fyllda av värme och humor. Deras sagor har en osviklig känsla för hur det är att vara barn och tillsammans har de visat att det går att skildra starka känslor i bilderbokens form. Barndomens universum återskapas gång på gång.   Men det finns också igenkänning för moderna barn. Som berättelsen om Lilla syster Kanin som får vara så ensam så mycket med sin storebror eftersom mamma och pappa jämt är ute och jagar morötter. Och vad är det dagens stressade mammor och pappor gör om inte jagar morötter dagarna i ända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar