Min blogglista

fredag 15 augusti 2014

I kräftans vänkrets

I galleri Elverket i Ekenäs öppnar i morgon utställningen Kräftskivan - En finlandssvensk karneval. Den produceras av Stiftelsen Pro Artibus och fem samtidskonstnärer är med, bland dem ålänningen Kenneth Bamberg och ålandsanknutna Pauliina Turakka Purhonen och alla ställer ut verk som hanterar kräftskivan, karnevalen och festen överlag.
   Utställningen lyfter fram festens betydelse i människornas liv och i konsten. Kräftskivan är en slags karneval där ritualer spelar en viktig roll, men den är också ett sätt att fira livet genom att förvandla det dagliga livet till en fest.
  I Kenneth Bambergs porträtt av tuppar framträder hans intresse för porträttfotografiets tradition och en genuin beundran för den färggranna fågelns utseende. Bamberg likställler spänningen i kräftfisket med utmaningen i att fotografera tupparna. Pauliina Turakka Purhonens känspaka textilskulpturer och målningar av för henne bekanta personer skapar historier om livsöden genom sin visuella form.
   I samband med utställningen publiceras också en rikligt bildsatt bok, där experter skriver om kräftor, kräftskivan, kräftfisket och tillredningen av kräftor. Karin Lindroos är bokens fotograf och redaktör. En fin bok som fördjupar bilden av vad kräftskivan är och kunde vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar