söndag 31 augusti 2014

Ondska i Karlshamn

   Jag har inte läst någon av paret Johanna Limme och Martin Palmqvists böcker tidigare. Jag kom rakt in på deras tredje historiska deckare, "Körkarlen" som utspelas i 1800-talets Karlshamn där den vänlige, grubblande kyrkoherde Simon Eldfeldt tillsammans med sin levnadsglade systerson löser brott.
   Det börjar en kulen höstkväll när en kusk hittas död på sin droska i en av Karlshamns trånga gränder. För reservkonstapel Ivar Jönsson verkar det vara ett vanligt kuskrån som gått över styr. 
   Men snart börjar vidskepliga rykten om lyktgubben spridas i staden och Jönssons morbror, kyrkoherde Simon Eldfeldt kopplas in på fallet. När ytterligare en kusk mördas tvingas den originella men drivna deckarduon inse att de söker efter en kallblodig dubbelmördare. 
   Samtidigt hotas stadens kvinnofrid av en brutal kvinnoskändare iförd ljus kostym och vit teatermask. Jönsson tar upp kampen för att ingen ska behöva möta den isande blå blicken i maskens ögonhålor igen.
   Det är lite Sherlock Holmes-känsla över skildringen av en svunnen tid i ett annat tempo. Ho vet om jag inte måste läsa "Böljelek" och "Strömkarlen" av duon också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar