Min blogglista

söndag 19 oktober 2014

Brott med långa rötter

  Ännu en Peter James-deckare med kommissarie Roy Grace från Brighton i huvudrollen. "Döden kan vänta" (Dead Man's Time) borde vara den nionde i serien.
   Historien börjar i New York 1922. Gavin Daly är bara fem år när fyra män ur det irländska maffiagänget The White Hand Gang skjuter ihjäl hans mor och för bort hans far. Precis när Gavin och hans storasyster ska stiga på en atlantångare till England kommer en pojke fram till dem. Han överlämnar ett fickur som tillhört syskonens far och en lapp med en lång sifferrad. Gavin svär att han en dag ska återvända för att finna spåren efter sin far. 
   Gavin blir med tiden en beryktad antikvitetshandlare. Men åren går, han har hunnit bli 95 år och har ännu inte kunnat infria sitt löfte. Sifferkombinationen har gäckat honom i alla år och tiden börjar förstås rinna ut. När den nu 98-åriga systern rånmördas i sitt hem stjäl förövarna det ovärderliga fickuret. Gavin och hans odåga till son, Lucas, men även kommissarie Roy Grace tar upp jakten på mördarna och det stulna godset. Alla har de olika metoder och drivkrafter.
    Spåren leder till slut mot New York, där allt en gång började.
   James är en pålitlig leverantör av spänning och hans intriger är tätvävda som en gammaldags trasmatta. Har ni inte läst honom än så gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar