Min blogglista

onsdag 22 oktober 2014

En tant i Ryssland

Kan en finlandssvensk förstå sig på ”det ryska”? Det vill tankesmedjan Enigma att Lissu
 Lundberg på FISOR tar reda på. Den försynta sekreterare i femtio-plus-åldern överraskar sig själv med att tacka ja till det något diffusa uppdraget. Med bara ett par ord ryska i bagaget flyttar Lissu till S:t Petersburg, besluten att lära känna både staden och dess invånare.
       Nyhetsreportern Lena Linderborgs tredje roman "Ensam tant i Ryssland" är kryddad med egna upplevelser av staden vid Neva och nog är Lissu till stora delar Lenas alter ego. Lindeborg har gjort sig känd som en vass satiriker till exempel med "Skandal i ankdammen". Den här romanen är snällare men ger ibland vassa porträtt av människorna i Petersburg. Men mestadels sert författaren på dem med road blick och efterhand förstår hon dem bättre. Hon blir till och med intagen av fartens tjusning i en lyxbil, fast hon annars ogillar bilismen.
   Lena Linderborg jobbar som nyhetsjournalist på Svenska Yle och har alltid varit intresserad av Ryssland och år 2012 fick hon tack vare ett stipendium möjlighet att vistas en tid i landet. En vistelse som gav inspiration till romanen. Som sommarålänning återkommer Lena alltid till Krogars vid Marsund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar