Min blogglista

onsdag 1 oktober 2014

Sommarboken ute igen

"Sommarboken" av Tove Jansson har utkommit igen detta jubileumsår och nu med nyskrivet förord av Mark Levengood
  Boken, som i dag räknas som en modern klassiker, gavs ut första gången 1972 och finns nu på 26 olika språk. Många har som ritual att läsa om den varje sommar. 
   Sommarboken handlar om tre människor som bor på en ö i ett nordligt hav: barnet Sophia, hennes pappa och hennes farmor. "Vi är folk som bor på en ö och alla som kommer hit kan hålla sig borta", säger farmor.Det är en bok om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, de lever intensivt nära varandra, omgivna av drömmen om sommaren som endast kan finnas här i norr.Och, precis som Levengood påpekar, är varken farmor eller Sophia särdeles trevliga, snarare vresiga individualister som vill vara i fred. Och de gillar inte att få grannar i utskärgården.
   Det är en mycket vackert skriven roman, utan ett överfödigt ord. Allt är putsat som strandstenar som blivit släta av nötning . Förstås är boken inspirerad av många somrar i havsbandet, Tove vet vad hon skriver om. "En ö kan bli förfärlig för den som nalkas utifrån. Allting är färdigt, var och en har sin plats, egensinnigt, lugnt och självtillräckligt" skriver hon och fångar både det fina och det skrämmande i en enda bild.
  Boken är illustrerad med Toves egna teckningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar