Min blogglista

lördag 22 november 2014

Söker jämt nya vägar

"Rim på liv och död" av den israeliske författaren Amos Oz är en bok om hur en bok föds och om hur en bok skrivs. Det är en bok om skrivprocessen. Även om Oz ses som en av de stora berättarna och brukar förekomma i Nobelspekulationer vägrar han är inget undantag.
konsekvent att gå i upptrampade fåror, och den här boken
   Den är en på ytan enkel historia, full av litterära och intellektuella bottnar, svår att ringa in men lätt att ta till sig. Den pendlar elegant mellan de stora frågorna - döden, kärleken och skapandets natur - till vardagliga trivialiteter som att servitrisens troskant som syns genom hennes kjol och flugans surraande över tallriken.
   Huvudpersonen är en uppburen författare som i berättelsens inledning håller ett föredrag om sin nyligen utkomna roman. Han bombarderas med de omöjliga frågor som varje författare vrider sig av olust inför: Varför skriver ni? Varför skriver ni som ni gör? Hur mycket tjänar ni? Hur bygger ni upp intrigen, romangestalterna?
   Efter föredraget vandrar han på Tel Avivs gator och väver i fantasin berättelser om människor han möter. Men vad som händer i verkligheten och vad som egentligen sker i författarens huvud, det lämnas åt läsaren att avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar