Min blogglista

måndag 30 juni 2014

En gott-humör-bok

 Genrebeteckningen feel-good-bok är utsliten som ett par gamla gummistövlar. När jag läser om Bodil Malmstens lilla "Priset på vatten i Finistère" - finns i pocket - tycker jag att det är en gott humör-bok.
  Den slängiga och självironiska stilen, de skarpa iakttagelserna om att flytta till en ny ort
vid världens ände; finis terrae Finistère. Platser, växter, grannar. Skillnaden på stjärnhimlar. Tidvattnet. Monsieur Le Q, Ahmadou Kourouma, Julien Lepers. Madame C. Marknaden som alltmer styr våra liv. I synnerhet tisdag förmiddag i närmaste stad. Men strax efter ett packas det ihop för den veckan och man går hem med en liten ost.
  Hon heter inte Madame C. Lika litet som jag heter jag, vi är personer i en bok, en längre prosatext; en roman.  Denna bok om rådande förhållanden försäkrar författaren. "Tro fördenskull inte att detta är en bok om livets små njutningar. Inte på något sätt. Om livets kroniska storhet är den och om det förbryllande med alltihop."
  Tro det om ni vill och njut av stilen!

söndag 29 juni 2014

Brott i Åkersberga

"Ole Dole Död" är den andra fristående delen i Liselotte Rolls serie med Magnus Kalo i huvudrollen. Första delen "Tredje graden" kom ut i fjol och Åkersberga är brottsplats i båda. 
   En ung väktare hittas brutalt yxmördad vid en sjö i Åkersberga. Samtidigt går en professor i arkeologi genom säkerhetskontrollen på en flygplats i Tyskland. Han är på väg till Sverige för att döda och han tänker inte misslyckas.
   I trädgården i Köln står hans fru och ser ut över gatan som ligger försänkt i morgondimman. Snart tar hon ett ödesdigert beslut, att följa efter sin man och ta reda på sanningen. En sanning han ägnat hela livet åt att dölja.
   Terapeuten Linn Kalo vet ingenting om det mordfall hennes make, inspektör Magnus Kalo på länskriminalen, utreder men en dag försvinner hon spårlöst. Magnus dras in i ett skrämmande nät av lögner.
   Fortsätter Roll så här så kan hon snart aspirera på titeln deckardrottning.

lördag 28 juni 2014

En äkta klassiker

Den moderna klassikern "Barnens ö" av P C Jersild kom i januari ut hos Månpocket med förord av Jenny Jägerfeld.
   Huvudpersonen Reine Larsson, 11 år, ska egentligen tillbringa sommaren på kolonin Barnens ö. Men han hoppar av på vägen och håller sin mamma lugn med fortlöpande vykort om livet på ön. Reine har nämligen bestämt sig för att använda sin kanske sista sommar före pubertetens stormar till att ta reda på vad livet egentligen går ut på, vad som händer efter döden och om änglar, tekniskt sett, kan flyga.      Men det är inte lätt för en elvaåring att överleva på egen hand ett helt sommarlov i storstaden. Och de erfarenheter han gör blir av ett mera praktiskt och brutalt slag än han tänkt sig. Man sitter med andan i halsen och hoppas ungen ska klara sig. Och det gör han ju. Stockholm i mitten på 70-talet var än vänligare stad om än inte ofarlig.Om inte annat så är det en utmärkt stadsskildring.Romanen kom ut 1976 har blivit en modern klassiker och är P C Jersild kanske mest omtalade bok. Barnens ö var dessutom den första bok som gavs ut av Månpocket då förlagetet startades i mars 1980.


fredag 27 juni 2014

450 är nya boktidningen

En ny tidskrift om böcker, på svenska, har börjat ges ut i Göteborg. Fyrahundrafemtio heter den och chefredaktör är Lasse Winkler, som tidigare styrde över Svensk Bokhandel.
  Har lyckats få tagi nummer två av 450 och jag gillar det jag ser. Korta och rappa intervjuer blandade med långa texter. Man kan läsa om Elsie Johansson, Val McDerid, Peter Englund och Tom Rachman. Hoppas tidningen får läsare och blir kvar, det behövs alternativ idag när Vi Läser börjar bli väldigt "glassig" i framtoningen.
  Så här skriver redaktionen om idén bakom tidskriften:
 "Vem ger ut ett magasin om böcker idag? Och enbart i pappersformat?
Vi gör det. Varför?
   Det enkla svaret är att vi som gör magasinet saknade ett forum för folk som är vana, passionerade bokläsare.
   Ett forum som inte är så högtidligt, och kanske inte så litterärt i sitt anslag men mer populärkulturellt.
    Vi vill spegla sammanhangen, bryta upp seendet och ge er den kunskap och inspiration som vi själva skulle vilja ha av ett bra magasin. Att vi i dagsläget väljer att enbart komma ut i pappersformat beror på att vi tror på det initierade, noggranna pappersmagasinet. Varje nytt nummer av Fyrahundrafemtio ska utgå från de böcker (och de ämnen de berör) som kommer ut de närmaste två månaderna efter att numret kommer ut."
Vi kastar ut böckerna och idéerna på gatan – mitt bland folk, och i rusningstid. Vi recenserar inte, anmäler inte men skriver journalistiska texter. Vi som gör magasinet har lång och djup erfarenhet från att ha bevakat bokbranschen. Vi har också mångårig erfarenhet som grävande journalister."

torsdag 26 juni 2014

60-talets Brooklyn lever upp

 Romanen " Slutstation Brooklyn" av Hubert Selby Jr gjorde stor skandal när den kom ut 1964. Men med tiden har den börjat ses som en av den amerikanska 1900-talslitteraturens klassiker. Den ges ut i nyöversättning av Caroline Åberg på Atlas förlag.
  I persongalleriet finns den prostituerade Tralala, som lever på att plocka upp sjömän på barer och sno deras plånböcker. Men nu har hon gått och blivit kär. Finns det ett lyckligt slut för henne, trots allt?
   Här finns också transvestiten Georgett och Harry, som är kassör för fackklubben på fabriken. När en vild strejk bryter ut får han plötsligt en helt ny betydelse i fabrikshierarkin. Om han bara kunde hålla tassarna borta från strejkkassan. Ackompanjerade av tjattret, bråken och fyllorna i ett sjavigt bostadsområde i 60-talets Brooklyn slåss Selby Jr:s figurer för sitt människovärde i ett samhälle som håller dem nere.
   Det är en rå och mörkt humoristisk roman, med en envis
och naiv humanism i botten.Men den är mycket fast i sitt 60-tal och kanske ska läsas som historisk roman.

onsdag 25 juni 2014

Vad är väl ett hem

Hur våra hem ser ut och känns är en personlig och intim angelägenhet, här om någonsin ligger skönheten i betraktarens öga.
   Pia Ingström frågar i sin bok "Känslor äger rum" vad ett hem är och hur en bostad blir ett hem. Boken består av tre essäer, den första heter "Riktiga hem, riktiga liv". Hem finns av många slag: ensamhemmet, kvällshemmet och söndagshemmet. För de flesta av oss är hemmet nästan synonymt med vardag, en arena för familjeliv, kärleksliv, dålighetsliv.En frånskild pappa berättar om hur hemmet ter sig de veckor han har hand om barnen och de veckor han bor ensam. Den andra texten "Avkopplande betungande - liv och ideal på finlandssvenska landen" handlar om fritidsboende, stugan, villan, landet.
    Nu förflyttar vi oss från vardagen till en plats där man kan vara "den människa man önskar vara fast vintern och vardagen hindrar en under största delen av året". Här bygger Ingström på egna erfarenheter och observationer men också på ett innehållsrikt material som Folkkultursarkivet  har samlat in. I den sista texten "Jag har också bord och stol - Ida Salins liv och arv" finns ett riktigt om än ovanligt hem, ett helt hus som från början rymde drömmar om det goda livet i kretsen av familj och vänner men som för sin ägarinna också innebar konflikter och uppslitande gräl. Det hemmet - på gränsen mellan stad och land på Drumsö - heter idag Villa Salin. Från början hette knapphandlerskan, snörfabrikörskan och kvinnosakskvinnan Ida Salins villa, Solvik torp.
   Boken ger olika infallsvinklar på boende och hem men jag störs emellanåt av alla referenser till teorier. Varför inte våga ha en egen tes och låta den stå på egna ben?

tisdag 24 juni 2014

En roman om Chaplin

Gång på gång kommer Döden för att hämta Charlie Chaplin och gång på gång får komikern henne att skratta och han beviljas ett levnadsår till. Åren använder han till att berätta om sitt liv och om den krokiga vägen genom många misslyckanden och oräkneliga tillfälliga arbeten som Chaplin fick ta före det stora genombrottet.
  Italienaren Fabio Stassi är det som berättar om Chaplin i romanen "Luffarens sista dans", en både vemodig och filosofisk bok om det svåra med att vara rolig.
   Det tog tid och möda att skapa den oansenlige mannen med den svarta mustaschen, de lätt dansande stegen, den svingande käppen och det dammiga plommonstopet. Men när han väl var född var succén given och publikens befriande skratt infann sig så fort den lille mannen gjorde entré.
   Och till sist kommer kvällen när Döden inte längre roas av alla trick, det blir dags att vandra ut i mörka natten.

 

måndag 23 juni 2014

Årets bästa deckare

 Astrid Sammils heter Ingrid Hedströms nya huvudperson och hon dyker upp för första gången i nyutkomna "Bortfall" och ska komma igen i fler berättelser. Tidigare har ju Hedström skrivit mästerligt om Martine Poiret i belgiska staden Villette. Men nu är det Dalarna som gäller och Astrid är inte en kvinna man glömmer.
  Öppningsscenen är en söndag före jul 1978. Då går Mikael Granberg, 13 år, ut från sitt hem i Dalarna för att hämta ved. Han kommer aldrig tillbaka och polisen finner inga spår.Trettio år senare har diplomaten Astrid Sammils tagit sin tillflykt till släktgården i Dalarna sedan hon råkat i onåd på jobbet.Hon har insikter som gör att hon kan hota den kvinnliga utrikesministern, och vet hur hon ska göra det också.
   I gården hittar hon en mössa som hon vet tillhört Mikael, bland sin avlidne morbror Lars tillhörigheter. Hon vägrar att tro att hennes försynte morbror haft något att göra med Mikaels försvinnande och bestämmer sig för att ta reda på sanningen.
   I Bukarest börjar samtidigt den unga läkaren Gabriela Dumitru bli orolig över att orimligt många patienter hoppar av den läkemedelsprövning hon arbetar med på uppdrag av läkemedelsjätten CalmedBelabSteiner. När hon börjar forska i vad som hänt möter hon en härva av lögner, mystiska försvinnanden och ond, bråd död. Hennes jakt på sanningen utmanar mäktiga krafter och hennes eget liv är i fara.Under tiden hittar Astrid spår som pekar mot CalmedBelabSteiner, som en gång startades i Falun. Också Astrids efterforskningar sätter farliga krafter i rörelse. Fler dödsfall följer och hon inser att hon själv nu är ett hett villebråd.
  Som i Ingrid Hedströms tidigare böcker tar den här avstamp i verkliga politiska händelser och är mycket välskriven. Det här kan mycket väl vara årets bästa deckare.

söndag 22 juni 2014

Till 50-talets Spanien

   Den spanska författaren Maria Duenas debutroman, "Tiden där emellan" blev en hit. Nu kommer hennes andra roman på svenska, "I minnets arkiv" (Missión Olvido) och i centrum finns Blanca Pereas.
  Hennes man lämnar henne för en annan kvinna, som han dessutom väntar barn med och Blancas liv går i bitar. Varken arbetet på universitetet eller de två utflugna sönerna förmår hålla henne kvar i Spanien. 
   Hon söker spontant ett utlyst projekt i Kalifornien, där hon ska gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Till en början verkar det som ett rent rutinarbete, men ju längre ner i materialet hon kommer, desto mer fundersam blir hon. Varför lämnade professorn mot slutet av sitt liv sin forskning om spansk 1900-talslitteratur för att istället bli alltmer besatt av de spanska missionsstationerna i Kalifornien? 
     Och varför visar hans gamla kollega Daniel Carter ett sådant intresse för projektet? Parallellt med Blancas sökande och Andrés Fontanas historia får man följa Daniel Carter under hans första möte med Francotidens Spanien på 1950-talet. Han möter ett land som han har kluvna känslor inför - det fascinerar honom, men konventioner och traditioner tycks stå i vägen för hans möjlighet att skapa sig en framtid där. En resa i spåren efter en förbjuden författare ställer honom inför ett ödesdigert val. Bit för bit blandar det förflutna in sig i nutiden, och Blanca inser att hennes arbete är mer avgörande än hon först trott.

lördag 21 juni 2014

Många orsaker till kriget

Alla känner till mordet i Sarajevo på ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru den 28 juni 1914 och. många tror att det var den främsta orsaken till att första världskriget bröt ut. Andra vet att det var den utlösande händelsen men att sammanhanget var mycket mer komplicerat än så. Vad var det egentligen som hände?
   Den frågan söker Peter Olausson svaret på i boken "1914 - vägen till första världskriget". För detta krig hade inte en enda, isolerad och enkel orsak. Det hade en rad orsaker, som sedan 1800-talet utvecklats, delats upp, korsats, förstärkt och försvagat varandra. Inte minst var de politiska attentaten många decennierna före kriget, de var rentav vanliga. Att mordet i Sarajevo skulle ta en sådan vändning var inte självklart.
   Sedan drygt trettio år tillbaka hade ett halvdussin europeiska länder delat upp Afrika mellan sig - det minskade en del spänningar på hemmaplan men byggde upp andra. Värnplikt, kapprustning och en kraftig vapenteknisk utveckling hade gett stormakterna större, bättre och dyrbarare arméer och flottor än någonsin. Efter en mängd konflikter och mindre krig hade stormakterna bildat allianser för att bli mindre sårbara så samtidigt som risken för småkrig minskade, ökade risken för ett storkrig.
   Under några intensiva veckor sommaren 1914 kokades en blandning ihop som plötsligt exploderade. Men var första världskriget ett misstag eller resultatet av en noga utarbetad plan? Var det en slump eller ett krig som väntade på att inträffa?
  Kring de frågorna kretsar boken. Cirka 16 miljoner människor dog i första världskriget - av fransmännen kallat la grande guerre - så visst är det viktigt att förstå orsakerna till det.



torsdag 19 juni 2014

Kärlek & Europas historia

  Domnica Radulescu, kom från Rumänien till USA som politisk flykting på 1980-talet. Nu är hon professor i språk och även verksam som författare. Hennes första roman var " Tåg till Trieste" och hennes andra roman "Skymning över Svarta havet" kom på svenska i våras., Det är en roman om att växa upp i 1980-talets Rumänien under Ceausescus diktatur men det är också en innerlig kärleksroman.
   När solen sjunker över Mangalia vid Svarta havet går Nora Teodoru längs stranden och drömmer om att bli konstnär  och om att få leva ihop med Gigi, pojken från den turkiska delen av staden som hon känt sedan de var barn. Men molnen hopar sig och tillvaron under Ceausescu blir alltmer outhärdlig. Nora och Gigi bevakas och förföljs av hemliga polisen och gör upp planer på att fly till Turkiet. Men de kan inte ana vad som väntar dem.
   Fem år senare är den rumänska revolutionen är över och Nora lever ensam i Paris och försöker skapa sig en framtid som konstnär. Och helt oväntat möts Nora och Gigi på nytt  och får veta saker om varandra som de tidigare inte känt till.  De inser att livet aldrig kan bli detsamma igen.

onsdag 18 juni 2014

Kvar i båten

Idag får ni en dikt av Inga-Britt Wik att fundera över. Den ingår i samlingen Kattvägen som gavs ut 1994.





Det är så vackert med ljusårorna
- kvinnan ror båten till bryggan i solviken.
Fru Brist, fru Skuld och fru Nöd
stiger ur båten när de är framme.
Kvar sitter fru Bekymmer
med sin vilda lust att
bli fri.

tisdag 17 juni 2014

Äntligen Emmas tur

  Birgitta Sandström, tidigare chef för Zornsamlingarna i Mora och på långt håll släkt med Emma Zorn har skrivit den första biografin över en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärshustrur. Om Karin Larsson, samtida med Emma, har det skrivits en hel del.
  Emma kom från den burgna judiska Stockholmsfamiljen Lamm, med intresse för konst och kultur. Anders Zorn hade sina rötter i Mora, född utom äktenskapet och uppväxt hos sina morföräldrar under enkla omständigheter. Han skulle bli en av världens mest berömda konstnärer. Hon stöttade honom från allra första början, var helt övertygad om hans stora talang, och behöll under hela livet sin tro på hans geni trots både meningsskiljaktigheter och allt allvarligare kriser i äktenskapet.
  Emma mötte Anders när han skulle måla av ett av hennes syskonbarn. Förälskelsen var direkt och ömsesidig, men de fick hålla sina känslor för sig själva. Från sommaren 1881 och fyra år framåt var de hemligt förlovade. I augusti samma år gav sig Anders ut i Europa. Under hans vistelse i London, Paris och Spanien pendlade Emma mellan hopp och förtvivlan, något som avspeglar sig i de många bevarade breven.
  Emma Zorn stod länge i skuggan av sin man men här träder hon för första gången fram i ljuset. Vi får följa henne från barndomen i den stora våningen på Stora Nygatan i Gamla stan till de sista åren i Mora, där hon strax före andra världskriget byggde upp Zornmuseet med en enastående samling av Anders Zorns konst. Hon intresserade sig också mycket för textilt hantverk. I det här fylliga porträttet av Emma Zorn - 700 sidor - kommer man henne verkligt nära och hör hennes egen röst.

måndag 16 juni 2014

Om att hitta hem

Tre kvinnor står vid vägs ände men oväntade möten kan leda till en ny chans när livet är som mörkast. "Hitta hem" är en fristående uppföljaren till Susanne Bolls psykologiska relationsroman Det enda rätta.
   Först är det läkaren Helmi Laine, som flytt landet efter att ha gett falska friskbesked till sina cancersjuka patienter, som återvänder till Sverige fast besluten att hitta den dotter hon övergett trettio år tidigare. Helmis enda ledtråd finns hos Yvonne, dotterns alkoholiserade faster.
    I en annan del av staden återhämtar sig trettioåriga Dina från ett självmordsförsök. Motvilligt öppnar hon sig för världen och för tanken att det kanske finns något, eller någon, som det kan vara värt att leva för.
   Samtidigt gömmer sig någon i skuggorna. Någon som inte kan förlåta en oförrätt. Någon som bara väntar på rätt tillfälle att hämnas. 
    Måste säga att Boll är bra på att skildra relationer och kvinnors känslor.
    Boll är också sångerska i bandet Keep it Up och på www.susanneboll.se/hitta-hem-soundtrack kan man lyssna på romanens soundtrack specialskrivet av gruppen.

söndag 15 juni 2014

Vad betyder två sekunder?

 Författaren till" Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd" - Rachel Joyce - är tillbaka med en roman fylld av humor och vemod och mer svärta i berättelsen. "Två sekunder i Byron Hemmings liv" heter den ("Perfect" på engelska).
   År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste det eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras?
   När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mamma kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. 
   Går det att skylla på de två sekunderna och kan det som hände sedan någonsin rättas till?
   En tävävd historia som inte är lätt att sammanfatta men, precis som i hennes förra roman, handlar det om hur vi förhåller oss till livet. Och till tiden, förstås.

lördag 14 juni 2014

Ingen saknar kanalflickan

   I nyöversatta "Inte ens i döden" (The Girl of His Dreams) av Donna Leon får venezianske kommissarie Brunetti och hans kollega Vianello en rapport om att en kropp setts i vattnet nära en av trapporna vid Canal Grande.
   Det är en regnig morgon i Venedig och de beger sig till platsen där de hittar en barnkropp som de lyfter upp på land. Den döda flickan har långt glänsande hår och bär en guldring som väcker frågor.
Underligt nog har ingen anmält en saknad flicka. Bilden av den döda flickan med håret format som en gloria förföljer Brunetti i återkommande mardrömmar.
  Han försöker fastställa flickans identitet genom att söka efter familjen. Spåren leder honom till ett romskt läger och i sin beslutsamhet att bringa klarhet i fallet tvingas Brunetti att kämpa både mot grov kriminalitet och mot myndigheternas och människornas fördomar.
  Det är en både angelägen och sorgsen berättelse som Leon ger sina läsare. Ofta är läget för Europas romer så dåligt att vi inte ens vill veta om det. Inte ens vackra Venedig är annorlunda, det är en hård värld och den gör Brunetti deprimerad.

fredag 13 juni 2014

Om livet och etiken

Ann Heberleins nya bok, "Etik - människa, moral, mening" ställer frågor kring det alla funderar över: Vad är gott och rätt, vilka handlingar är goda eller mindre goda och kan man alltid handla rätt.
  Det handlar om människan, om handlingarna och om det goda samhället. För vad är egentligen en god människa? Hur ska handlingar bedömas - är det avsikten eller konsekvensen som ska räknas? 
    Och hur är ett gott samhälle beskaffat? Och vad är meningen med alltihopa?

    Frågorna hänger naturligtvis ihop. Vi måste veta vem människan är - fri eller förutbestämd, ond eller god, ansvarig eller oansvarig - för att kunna besvara frågan om vad som är gott för henne, hur ett gott samhälle ska se ut och vilka handlingar som kan betraktas som rätt handlingar.
   I den här knubbiga och violetta boken diskuterar Ann Heberlein grundläggande etiska frågor med hjälp av tänkare från antikens Aristoteles till Judith Butler och hon placerar de eviga etiska frågorna om människan, moralen och meningen i vår samtid, vår vardag.
  För det är så med etiska frågor att de berör även de vardagliga valen. En nyttig och läsvärd bok.

torsdag 12 juni 2014

Om Putin och hans folk

I väst är Vladimir Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom stränga lagar.
   Men för vanligt folk är det av mindre betydelse. De har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. Putin har medvetet vänt ryggen åt storstädernas medelklass och satsat allt på att erbjuda ekonomisk trygghet åt vanliga ryssar.
   Kalle Kniivilä har rest genom Ryssland för att möta Putins väljare, och beskriver i reportageboken "Putins folk" de som sällan hörs i västliga medier. Ändå är det dessa väljare som kommer att avgöra Rysslands framtid. Vill och vågar de riskera förändring när framtiden är osäker? För den genomsnittlige ryssen är "demokrati" inte ett bra ord, det associeras till Jeltsins tid och det kaos som rådde och den formen av demokrati klarar man sig utan.
   Kniivilä är nu journalist på Sydsvenskan, han är född 1965 i norra Karelen och bosatt i Lund. Han är rysslandskännare och var tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset.

  Boken han skrivit om Ryssland på gränsen till framtiden har stor chans att bli en klassiker.

onsdag 11 juni 2014

Myten om Södergran

 Agneta Rahikainen har studerat Edith Södergran alltsedan 1990-talet. I "Kampen om Edith" berättar hon om kvinnan och författaren bakom myten: »Den Södergran jag vaskat fram är en ung, levnadsglad kvinna, humoristisk, själv ironisk, okonventionell, resvan, social, rörlig, nyfiken, ombytlig och alert.«
    Alltså mycket långt ifrån bilden av den gåtfulla och folkskygga sierskan i Raivola.
   Edith Södergran värnade sin integritet och förstörde själv brev och manuskript så att "likmaskarna" - litterturvetarna - inte skulle kunna snaska i sig det privata. När hon dog var fältet alltså fritt för spekulation och mytbildning.
    Och nog har myten vuxit och frodats, så att den nästan blivit sann. Boken är en ettrig uppgörelse med tidigare skildringar av Södergran och säkerligen blir Rahikainens tolkning ifrågasatt den med. Men det är uppfriskande och verkligen på tiden att någon begfriar Edith från tolkningarnas tvångströjor. Det är hon värd.

tisdag 10 juni 2014

På Hallands Väderö

. "Om du bara visste" är titeln på Caroline Säfstrands debutroman. Den handlar om om två kvinnor som av en slump möts på fyrlandet Hallands Väderö. Båda två släpar de på mörka minnen som de har svårt att släppa och båda vill ta makten över sina liv.
  Unga Elin hittar en dag en förlovningsring i pojkvännen Zachs ficka och får panik. Hon packar en väska och beger sig hals över huvud till Hallands Väderö en plats som hon svurit på att aldrig återvända till. Här får hon dela fyrvaktarbostad med Anja, en äldre kvinna som kommit till ön för att måla. Båda släpper inte gärna någon inpå livet, men efter en regnig kväll öppnar de sig för varandra och sommaren på ön förändrar allt.
   Jag har viss förståelse för att författaren som debuterar med den här romanen tar ut svängarna. Men hon lägger in lite för mycket dramatik i kvinnornas berättelse, jag får svårt att ta det hela på allvar. En mer nedtonad berättarstil hade varit effektivare.

måndag 9 juni 2014

Hur Anne Boleyn krossades

 Nej, jag trodde inte att det var möjligt. Att Hilary Mantel lyckas lika väl med sin andra roman om Tudortidens kaotiska liv. Men det gör hon. I "För in de döda" (Bring up the Bodies) tar hon oss med till året 1535.
  Thomas Cromwell, smedens son och huvudperson i romanen Wolf Hall, som kom på svenska i fjol, är Henrik VIII:s närmaste man. Hans stjärna har stigit liksom Anne Boleyns, hon som blev kungens andra fru. För hennes skull bröt kungen med påven i Rom.
    Men Henriks politik har isolerat England och Anne har misslyckats med det hon lovade maken: att föda honom en son. När Henrik besöker godset Wolf Hall ser Cromwell hur den orolige kungen förälskar sig i den tysta och enkla Jane Seymour. Cromwell vet direkt vad han måste göra: få fram en »sanning« om Anne Boleyn som ger kungen giltigt skäl att skilja sig - och ta sig en ny hustru.
  Romanen beskriver en av de mest skrämmande episoderna i den engelska historien: krossandet av Anne Boleyn.
   Nu skriver Mantel på den avslutande delen i trilogin om Tudortiden. Är det möjligt att hon ännu en gång överträffar sig själv?
   Jag, och många med mig, väntar på den nya romanen.

söndag 8 juni 2014

Paus från shopping

På nyårsafton bestämmer hon sig, journalisten Gunilla Brodrej: slutshoppat för ett år. Inte en enda personlig lyxartikel får införskaffas under året, inte ens kläder. I "Shopstop, rapport från ett celibat"
redovisar hon i korta dagboksanteckningar om framsteg och bakslag.
      Under ett år lever Gunilla Brodrej därefter i ett slags kommersiellt celibat där hon försöker undvika lockropen från de stora varuhusen och modebutikerna. Löftet visar sig dock vara lättare sagt än utfört.hur behåller man egentligen värdigheten när hålen på såväl skorna som strumpbyxorna blir allt större och större? Går det över huvud taget att ställa sig utanför ett konsumtionssamhälle vars själva inneboende princip bygger på omedelbar behovstillfredsställelse, det är bokens viktiga grundfråga som alla borde fundera över. Behöver vi verkligen alla prylar vi släpar hem och vad har de för betydelse för livet. Det är en rolig bok om någonting allvarligt: den blinda tron på att lycka faktiskt går att köpa för pengar. Det är vad butikerna vill få oss att tro.
  Vad jag saknar i boken är mer reflexioner på vad shopping har för funktion i livet, nu blir det ibland väl hurtiga anekdoter från ett ovant liv.

lördag 7 juni 2014

Skor längtar ut










Pingsten är hänryckningens tid - men hur många vågar kapa trossarna som binder oss och ge sig hän?
Läste en dikt av Werner Aspenström. Han vågade hänge sig åt bilder som stannar kvar.

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

Ha en trevlig och hänryckande pingst!

fredag 6 juni 2014

Grejen med verben

   Nå, nu har också jag läst Sara Lövenstams bok "Grejen med verb - grammatik som du aldrig har sett den förut", en bok som lovorden haglat över under våren, och det högst välförtjänt. 
   Lövestam är författare, radioaktiv, krönikör och även lärare i svenska för invandrare. En syssla som fått henne att tänka i annorlunda banor när det gäller att förklara språkets byggstenar.
   Verben är ju språkets arbetarklass som gör och fixar saker. Utan verben skulle språket stanna och ingenting blev gjort.
   Det är en underhållande bok för alla som vill veta mer om konjugationer, modus och partikelverb.  Lövestams goda humör  smittar av sig och hon visar att man faktiskt kan ha roligt när man lär sig grammatik. Det trodde man ju aldrig i skolan...
  Exemplen hon avänder är kul. Det är skillnad på om R och R kysste eller kysstes, påpekas för att illustrera reciproka (ömsesidiga) verb. Man kan faktiskt läsa boken för de roliga exemplens skull.
   Hoppas hon snart tar itu med substantiv, adjektiv, pepositioner och annat löst folk inom språket.

torsdag 5 juni 2014

New Yorks 1800-tal

Lyndsay Faye slog igenom med "New Yorks gudar", en rafflande kriminalhistoria från mitten av 1800-talet, som hyllades för sin inlevelsefulla och välresearchade skildring av miljonstaden.Den finns också i pocket om man är intresserad.
   I "Tiga är guld" (Seven for a Secret) återvänder Faye till den motvillige irländske polismannen Timothy Wilde och hans kamp för överlevnad i ett New York präglat av fattigdom och konflikter mellan olika invandrargrupper. Han är präglad av den stora branden, skildrad i första boken, och hans ansikte är vanställt.
  Det är två årtionden kvar tills slaveriet avskaffas och människo­handeln blomstrar. När en grupp slavhandlare kidnappar Lucy Adams familj dras Wilde och hans bror Valentine in i ett nät av intriger där människor satt i system att tjäna pengar på andras lidande.Det som slår mig vid läsning är att det lika gärna kunde handla om dagens cyniska människohandel där några blir mycket rika och där offren går ett bedrövligt öde till mötes.

  Ingenting är nytt under solen.

onsdag 4 juni 2014

Missdådarnas historia

 Annika Sandén är FD vid Stockholms universitet och hon har hittat sin nisch inom historieforskningen genom att skriva om "de marginalisearde" i kungariket Sverige på 15- och 1600-tal, då även Finland och Åland var riksdelar med svensk lag att följa.
   När Sverige blev en stormakt  stärkte kyrkan samtidigt sitt grepp om människorna. Det beskrevs bra i Sandéns och Erik Petersons bok om biskop Angermanus bestraffande resa. Men hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen? I rikets socknar måste kvinnor och män att leva sina vardagliga liv. Konflikter uppstod och brott begicks och det var den lokala rättvisan som skulle lösa konflikterna och döma brottslingarna. 
    Sandén skildrar ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Man får läsa om mord, hor, sexuella övergrepp, förtal, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål.
   Genom fallbeskrivningarna skapas titthål in i det förgångna och man ser att mycket är sig likt, som hatet, förtalet och föraktet. 400 år försvinner när då blir nu.

tisdag 3 juni 2014

Äreminne för mamma Vanja

I "Det man minns" delar Thomas Bodströms med sig berättelse om sin uppväxt och sin familj. Här finns en person som träder fram extra tydligt, och det är hans mamma Vanja. Hon som alltid stått Thomas nära, men som nu i slutet av sitt liv drabbas av Alzheimers och bit för bit försvinner bort.
   Vanja kommer från en mycket konservativ och borgerlig miljö i Jönköping. Hon gifte sig med Lennart Bodström, en inbiten socialdemokrat, skötte hem och hushåll och barn, samtidigt som hon månade om sitt yrke som lärare.
   Mamma Vanja har varit viktig för sonen förstår man. Hon var den som alltid försvarade och stod upp för honom och hon hejade på Thomas när han ville satsa på fotbollen, gladdes åt hans advokatkarriär och framgångar som författare, och tyckte att det var självklart att han skulle tacka ja till att bli justitieminister.
"Ingen är bättre än du, Thomas", sa Vanja ofta.
   Hennes sjukdom drabbar både henne själv och hela familjen hårt. Samtidigt som det här är en sorts memoar så handlar det också om en obeveklig sjukdom som gör att människor nöts ner. En bol som kan vara nyttig läsning för alla som har mammor och pappor med Alzheimerdiagnos.

måndag 2 juni 2014

Romerskt radarpar på Kreta

När officerarna Macro och Cato är på väg tillbaka till Rom efter kriget mot partherna är deras fartyg nära att kapsejsa av en enorm flodvåg. De klarar sig med nöd och näppe och lyckas stiga i land vid hamnstaden Matala på Kreta. Men staden är helt ödelagd efter en jordbävning som dödat tusentals människor. I det efterföljande kaoset har slavar börjat revoltera och banditer härjar vilt. Kan Macro och Cato agera snabbt nog för att stävja upproret innan allt går överstyr?
   Nionde delen i Simon Scarrows Silverörnsserie heter "Gladiatorn" och är fullpackad med hårdföra äventyr och män som de tidigare böckerna om legionärerna. Macro och Cato kastas från det ena riskabla vågstycket till det andra och hinner knappt hämta andan dessemellan. Scarrows berättande är enkelt och effektivt, spänning blandas med viss humor de två hjältarna emellan.
   Scarrow håller greppet om sina läsare med djupa kunskaper om det romerska riket och med hög närvarokänsla. För vänner av historisk action är den här serien ett fynd.

söndag 1 juni 2014

Tankar den 1 juni


Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar,
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.
Så skrev dagsverspoeten Kajenn i tiderna.
Tänkvärt om hur fort sommarens dagar flyr.