Min blogglista

söndag 25 januari 2015

Ett liv på akuten

 Fransmannen Baptiste Beaulieu, född 1985, startade bloggen Alors voilà i hopp om att minska klyftan mellan vårdtagare och vårdgivare. Med utgångspunkt i sina inlägg där har han skrivit debutromanen "Tusen och ett liv på akuten". Boken är översatt till ett tiotal språk redan.
   Händelserna som beskrivs i boken har hänt på riktigt och patienterna är autentiska, men författaren har klätt om det hela så att de inte går att identifiera, naturligtvis av etiska hänsyn.
  Det är bokförlaget Sekwa som ger ut den här romanen liksom så många andra nya franska böcker.
 Boken berättar om en svårt sjuk kvinna är inlagd på avdelningen där bokens huvudperson arbetar som AT-läkare. Behandlingen tär på henne, men genom att berätta dråpliga och galna historier från vardagen på sjukhuset försöker läkaren ge henne kraft att orka.
  "Det finns ingen sultan, ingen Sheherazade heller, bara döden, en AT-läkare och en patient som väntar på sin son. Ekvationen är lätt att lösa. Jag får prata tills planen lyfter, tills sonen kommer. Patienten kommer att lyssna till mig. Så länge hon lyssnar är hon vid liv."
   Man skulle kunna hoppas att det finns många fler sådana människor där ute på sjukhusen där det dagligen handlar om liv och död.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar