Min blogglista

fredag 16 januari 2015

Guiden Herodotos

I dessa tider av journalistiskt förfall - hafsigt skrivna texter utan eftertanke även i de stora tidningarna, många stav- och slarvfel på grund av det allt hetsigare tempot - söker jag mig tillbaka till en av mina reporterfavoriter, polacken Ryzard Kapuscinski och hans bok "På resa med Herodotos" från 2008 ("Travels with Herodotus") där han följer i den gamle grekens fotspår. Och jo, Herodotos kan lika bra kallas reportagets fader som historieskrivningens fader.
  När Kapuscinski första gången kommer uytanför det slutna och då kommunistiska Polen skickas han på uppdrag till Indien 1957. Han har förberett sig bara genom att läsa Herodotos. Och sämre guide kan man ha. 
        I boken skriver han om resor i Asien och Afrika - i Algeriet ser han för första gången Medelhavet. Han observerar och talar med människor samtidigt som han ger Herodotos perspektiv i en fungerande dubbelexponering.
   Språket klarar han på olika vis, bland annat reser han genom osäkra områden med en tolk som sagt att han kan egelska. Fast tolken kan bara säga "problems" och "no problems" - och det fungerar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar