Min blogglista

torsdag 29 januari 2015

Hjärta för gruvor

   I antologin om deckarnas landskap finns en bra text om Aino Trosell. En modern arbetarförfattare som lånar grepp från spänningslitteraturen när hon berättar om livet i Västerdalarna och den gamla gruvbygden.
  "Järngreppet" kom 2008 och är den fjärde om Siv Dahlin. Den första är "Om hjärtat ännu slår" från 2000. Skulle gärna läsa fler böcker om Siv.
   I Järngreppet Siv Dahlin har hoppat in som kokerska på en konferensanläggning i Bergslagen där en filminspelning går av stapeln. Siv arbetar både bittida och sent samtidigt som hon inte kan undgå att lägga märke till gästernas beteenden. Förutom filmteamet finns där en kurs i kristallterapi, en kamratstödjarkurs för folk med missbruksproblem samt ett gäng unga och äventyrliga gruvdykare.
En ung kvinna har drunknat i en panikattack i samband med dykning i en gruva och nu hittar man de mänskliga kvarlevor som sannolikt skrämde ihjäl henne. Siv är, sin vana trogen, observant och nyfiken.
   Den herrskapsfamilj som bodde på herrgården innan den blev hotellanläggning är ännu i högsta grad närvarande. Att gamla frun dör är inte så konstigt, det tycker ingen utom Siv. Men att det ska bli värre anar inte heller hon.
   Siv har egna problem, hon är kär men i fel person. När den åtrådde försvinner vågar hon inte visa sin oro.  Men hennes hjärta signalerar något annat. Och vem leker Vita frun på nätterna och varför är sminkösen i själva verket någon annan och hur farlig är den stalkler som förföljer den kvinnliga huvudrollsinnehavaren?
   Det starkaste i boken är ändå beskrivningen av platser och miljöer. Efter att ha läst Trosell vill man inte gå ner i en gruva.Men läs för all del romanen, den är ruggigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar