Min blogglista

måndag 19 januari 2015

Kopplingar österut

 Näktergalens död är den tredje kriminalromanen om eldsjälen Nina Borg från den danska duon Lene Kabberbol och Agnete Friis. Tidigare har de gett ut Pojken i resväskan och De oönskade. Precis som de tidigare böckerna har denna en koppling till Östeuropa.
   Natasha Dorosjenko från Ukraina misstänks för mordförsök på sin danske exkille Michael och ska förhöras av polisen i Köpenhamn, men på väg till förhöret lyckas hon fly. Kort därefter hittas Michael död i sin bil med händerna krossade. Tre år tidigare mördades Natashas ukrainske man på samma sätt i sin bil, så jakten på Natasha intensifieras. 
  Men Röda Kors-sjuksköterskan Nina Borg känner väl till Natasha genom sitt arbete på en flyktingförläggning och har svårt att tro att Natasha är en brutal mördare, men hon måste inse att det är mycket hon inte vet om den kvinna som hon har försökt hjälpa i flera år. Hon engagerar sig i fallet  och det är inte första gången hennes samvete har lett till att hon blivit indragen i dramatiska skeenden. Nu fortsätter dramatiken. Någon försöker föra bort Natashas åttaåriga dotter från förläggningen där hon befinner sig och Nina försöker ta reda på sanningen.
   Det visar sig att svaren på frågorna har rötter som går tillbaka till en svältdrabbad by i Stalintidens Ukraina. Böckerna blir inte precis sämre av att man får en nyttig lektion i Europas trasiga närhistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar