Min blogglista

lördag 17 januari 2015

Om hästar och familjer

I "Veterinären", som är Gertrud Hellbrands tredje roman, berättar hon om en trakt där lantbruk och hästsport samexisterar. Det är en roman om landsbygd men också ett relationsdrama och en släktkrönika som tar sin början på 1950-talet.
     Mot bakgrund av ridsportens utveckling till en folkrörelse, med djup betydelse för generationer av flickor, framträder en stark modersgestalt - veterinären - som en bland flera andra slumpartade och fatala krafter som formar en familj.
    Kristin återvänder till sin barndomstrakt för att göra ett radioreportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande "hemma" - fast hon bott i Stockholm länge. Huset på kullen är sig likt, liksom stallet och skogen, betesvallarna och fälten, den skiftande grönskan och leråkrarna. Men stämningen på gården är spänd.
    Familjens avelssto ska begravas under ceremoniella former, och den destruktiva ryttartalangen Carro är försvunnen. Kristin börjar tvivla på sitt uppdrag. Vad var det som fick henne att en gång lämna Småsjöbygden och vad förväntas hon egentligen att skildra?
   Den som tycker om realistiska romaner i landsbygdsmiljö ska inte missa den här boken. Det gjorde jag när den var nyutkommen men, tack och lov, finns den i pocket.

1 kommentar: