Min blogglista

fredag 13 februari 2015

Dags för summering

Läser om att danska författaren Susanne Brøgger bett Louise Zeuten skriva hennes biografi och boken kommer på svenska i maj. Men boken får bara handla om Brøggers 40 första levnadsår och biografiförfattaren får tillgång till all sparad dokumentation. Det blir onekligen spännande läsning.
   En del av hennes historia finns invävd i  Brøggers brett upplagda släktkrönika Jadekatten från 1997, en roman som spänner över fem generationer och rymmer flera självbiografiska spår. I centrum står den dansk-judiska familjen Løvins uppgång, förmenta stolthet och fall - här ingår grundandet av spritfabriken Aalborg, skuld, skam och incest, drogmissbruk och stora framgångar vid teatern för författarens alter ego, Zeste. Boken kom i snygg pocketutgåva hos Norstedts i fjol.
  En annan bok där hon berättar mycket om sig själv är i kattboken "Linda Evangelista Olsen", en bok om alla de katter Brøgger träffat och levt ihop med. "En katt är hinsides lycka och olycka. De är kort och gott - hinsides. Att känna en katt är att vara i kontakt med hinsides" skriver hon.
   Och ger därmed uttryck åt den urgamla åsikten att katten är i kontakt med andemakter, en uppfattning som kostat många katter livet. Och, under häxförföljelserna, var kattägande kvinnor extra utsatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar