Min blogglista

tisdag 31 mars 2015

Sundblom i ny utgåva

 I år är det 150 år sedan Julius Sundblom föddes och lagom till jubileumsåret utkommer nu Johannes Salminens biografi över honom i ny upplaga. Bokens första upplaga avs ut 1979 men texten har inte åldrats utan är lika aktuell nu som då.
   Julius Sundblom var "kungen av Åland" - ett öknamn egentligen - som under ett långt liv (1865 - 1945) med kraft och framgång drev ålänningarnas intressen och bidrog till att den segdragna Ålandsfrågan 1917-21 resulterade i en acceptabel lösning. Det var en fråga som slutgiltigt höll på att skilja Finland och Sverige åt och den engagerade ländernas bästa diplomatiska krafter.
    Sundblom hann till och med arresteras för högförräderi innan Finland med kniven på strupen tvingades bli något av ett föregångsland. Lösningen har ofta framförts som en modell för alla de minoriteter från skottar till katalaner som vill värna om sin regionala identitet. Åland drogs in i en ny kris åren 1938-39 då Sveriges och Finlands regeringar förgäves sökte driva igenom öarnas befästande. Med inspirerad järnvilja red Julius Sundblom ut också den stormen.
     Som folkledare var han en blandning av hårdför praktiker och brinnande visionär. Han var också tidningsman och chefredaktör, hade ett vittförgrenat nätverk och han var genuint road av lokaljournalistik.
   Ålänningen Johannes Salminens bok om Julius Sundblom är mer än en biografi eller en politisk stridsskildring. Den säger oss något viktigt om ett helt landskap och dess människor under en brytningstid. Vill man ha snabba fakta om Julius och hans tid så har.Julius Sundbloms m
innesstiftelse arbetat fram en hel webbplats med information om Ålandskungen.www.julius.ax är adressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar