Min blogglista

torsdag 12 mars 2015

Urstark debutroman

 Charlotta Larsson, född -72, debuterar med en stark roman som har drag av både historia och thriller. "Förvandlerskan" heter den och är en berättelse om livet, livslögnerna och de val man gör i livet.
    Den inleds i Wien på 1980-talet där Vera har en lycklig barndom. Men hela hennes tillvaro slås i kras när det uppdagas att hennes pappa lever ett dubbelliv med två familjer. Fadern väljer sin andra familj, och hålet efter honom kan aldrig fyllas.
    Veras mamma skriver en avhandling om upptäcktsresande kvinnor under 1800-talet och försvinner allt mer in i sina studier. Särskilt då hon kommer en häpnadsväckande historia på spåren - det ska ha funnits en okänd by i Ryssland befolkad av bara kvinnor.
   Modern samarbetar med historieprofessorn Sarah Beth som bor i ett hus vid Hägersjön i Sverige. Hon bestämmer sig för att ta med sig Vera och åka dit. Sarah Beths dotter Paula är till en början avståndstagande, men långsamt växer en vänskap fram mellan flickorna. När deras mammor ger sig av på en forskningsresa till Ryssland och försvinner spårlöst, rasar Veras liv återigen.
    Tretton år senare väntar Vera barn och inser att hon bara har levt ett halvt liv sedan modern försvann. I sitt sökande efter svar ger hon sig ut på en resa som för henne genom Europa till Sankt Petersburg och slutligen ut i den ryska vildmarken. Tillsammans med Paula söker hon efter den Kvinnoby som kanske bara är en saga, och efter sanningen om vad som egentligen hände deras mödrar.
   En verkligt intressant debut som gör att man blir nyfiken på vilka andra berättelser författaren bär på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar