Min blogglista

fredag 17 april 2015

Ruskigt bra historia


   "Än skyddar natten" heter den fristående uppföljaren till arkeologen Anna Lihammers  "Medan mörkret faller", som utsågs till fjolårets bästa debutdeckare.hyllade deckardebut.
    Årets bok är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som skildrar ett Sverige och Europa i nazismens växande skugga. Året är 1935 och nazisterna stärker sin makt i Tyskland. Samtidigt reser en tysk SS-expedition till Sverige. I sina vanföreställningar om ariska förfäder söker de sitt ursprung i hällristningar och runstenar. En mörk höstnatt hittas så en tysk journalist brutalt mördad vid den berömda Sigurdsristningen i Uppland.
  Kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda mordet och till sin hjälp tar han än en gång polissyster Maria Gustavsson. Med den påstridiga tyska statsmakten i hälarna försöker de hitta förövaren, innan fler dödsfall inträffar.
   Lihammer är skicklig på att fånga stämningar i 1930-talets Sverige och sätta in dem i ett större sammanhang. Hon har en alldeles egen berättarstil och håller ett högt tempo, dessutom är det en bra skildring av en mörk tid som många hade trott var glömd och avslutad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar