Min blogglista

tisdag 28 april 2015

Två 1700-talsöden

   Olika faller ödets lotter tänker jag när jag läser Gösta Larssons lilla bok om systrarna Taube - Historien om systrarna Taube. Båda levde sina korta liv i 1700-talets Sverige och båda var döttrar till den skuldsatte och spelgalne amiralen Evert Didrik Taube. Båda beskrivs som vackra och begåvade och de fick den bästa uppfostran tiden kunde erbjuda.
    De lever i hovets närhet men kommer att beträda helt olika vägar in i vuxenlivet. Den ena, Hedvig, går en mindre ärofull väg som kung Fredrik I:s mätress och hon föder honom fyra barn. Den kungliga eskapaden väckte uppmärksamhet och Hedvig kallades "riksförargelsen" och rikets präster försökte tala henne till rätta.
  Hennes syster Charlotta gifter sig De la Gardie, blir slottsfru på två stora gods och når berömmelse för gärningar som inte förväntas av en högadlig kvinna vid den här tiden. Hon ingrep med kraft för att kvinnor i Dalarna, som skadats svårt fysiskt när de torterades för att avge bekännelser om häxeri, skulle få ekonomisk kompensation. Och hon lyckades. För denna insats fick hon stor uppmärksamhet i samtiden.
    I den här boken diskuterar författaren, som är amatörhistoriker, hur två unga adelsdamer som hade så likartade uppväxtförhållanden och förutsättningar kunde välja så olika vägar. Det är en enkel och chosefri bok som berättar om två ganska glömda kvinnoöden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar