Min blogglista

onsdag 6 maj 2015

Om en udda vänskap

 Det var flera år sedan en ny bok av Anna Gavalda översattes från franska till svenska. Men nu ges "Hjärtat i vår vänskap" ut, originalet heter "Billie", efter den kvinnliga huvudpersonen. Det är en liten och tät roman, under 200 sidor, men den handlar om stora saker. Som hur vänskap mellan människor kan vara skillnaden mellan liv och död.
   Berättelsen börjar i en ödslig klippdal i bergsmassivet Cevennerna där två ungdomar väntar på morgonen och kanske räddningen. Det är Billie – döpt efter Michael Jacksons Billie Jean – och Franck, som växer upp i en liten håla långt från Paris, där det inte ens finns några bilar att sätta eld på, där man super och slår sina barn, om man alls stannar kvar för att ta hand om dem.
     Billie bor i husvagn och Franck är den lille bögen som ingen bryr sig om. Hon har en våldsam far och en försupen styvmor, han är en mild enstöring. Hon försöker bli upptagen i flickornas gemenskap, han tecknar hellre än ägnar sig åt sport. Att de skulle bli vänner var det ingen som trodde. Men när de spelar tillsammans i en skolpjäs finner de varandra och utvecklar en helt speciell vänskap som följer dem upp i vuxen ålder. Det är om denna vänskap som Billie berättar, för en stjärna på himlen, när Franck ligger medvetslös i en klippskreva och hon väntar på att dagen ska gry och hon kan hitta någon som kan hjälpa dem.
   Anna Gavalda skriver gripande men inte sentimentalt om två udda människoöden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar