Min blogglista

söndag 17 maj 2015

Ömsint modersporträtt


I " Jag har ett täcke i tusen färger" tecknar den norska författaren Anne B. Ragde ett berörande porträtt av en ensamstående mor med två döttrar. Det är en stolt, envis och motsägelsefull kvinna som arbetade kvällsskift som maskinskötare på en fabrik och dessutom knäckte extra med broderi för att försörja familjen. I vardagen fanns inget utrymme för närhet och ömhet men hon var full av energi och äventyrslust, med en stark längtan ut i världen och kärlek till litteraturen – och förmåga att svänga ihop en överdådig måltid av de enklaste råvaror.
   Kvinna var författarens danska mor, Birte, som avled i lymfcancer år 2012. Med en god portion humor, som är Ragdes signatur, och i en nykter ton fri från sentimentalitet, skildrar Ragde uppväxten under små förhållanden i Trondheim fram till dess att modern dör på ett sjukhem, en skildring som också blir en vidräkning med hur den norska åldringsvården fungerar - och inte fungerar.
   Boken blir till  en gripande berättelse om kampen för att försörja familjen, om bristen på närhet och om tacksamhet och hemlig längtan – och förstås om hur man undviker att kalkonen blir torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar