Min blogglista

tisdag 26 maj 2015

Solsken på flaska

Det finns böcker som är uppiggande och friska. Lite som solsken på flaska. En sådan bok är i mitt tycke Renata Wredes (1923-98) självbiografiska "Mitt romerska lejon". Boken har kommit ut i fyra upplagor och finns översatt till engelska med titeln "My Roman Lion".
  Mitt exemplar är från 1973 men den finns också i pocket.
  Berättaren är Renata, dotter till finlandssvenska arkeologen Axel Boëthius som är i Italien för utgrävningar. Han har familjen med sig, fru och barn, och bor i ett ruckligt romerskt palats.Tiden är 1930-talets början.
   De fasta punkterna i Renatas liv är Ida och Alessandro, som är tjänstefolk i huset och ser till, att vardagen fungerar. Renata lär sig prata italienska av dem och snart rör hon sig obehindrat i den eviga staden, ofta i sällskap med Ida. Det är helt betagande interiörer från ett annorlunda familjeliv. Flickan ser på det som händer med distanserad blick, hon har ju sin egen värld att vara i och i den ingår umgänge med ett imponerande stenlejon, som får dela hennes hemligheter.
   Med snabba penseldrag formar hon scener. Som i inledningen då:"Ida var arg, mamma hade rematist, katten brann. Pappa skulle föreläsa och fick ej störas. Tramontanan pep och visslade i fönsterluckorna..."
  Det här med katten som brann berodde på att han låg på den heta värmeledningen och pälsen osade bränt.
   Det här är en garanterad "gott-humörs-bok"
- vill inte använda det uttjatade feelgood.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar