Min blogglista

måndag 22 juni 2015

Ett tragiskt öde

Stefan Zweig var en av Europas mest berömda och översatta författare under mellankrigstiden. Ändå blev han, på grund av sin judiska börd,, på bara några få år efter Hitlers maktövertagande, alltmer isolerad på sina exilplatser. 
   I boken "Stefan Zwig vid världens ände" med underrubriken Biografi om en exil skriver Georg Prochnik om de långa åren i exil. Efter uppehåll i bland annat London, Bath, New York och slutligen Petrópolis i Brasilien, tog han 1942 sitt liv. Då hade han fullbordat "Världen av i går", hans berömda skildring av det gamla Europa. En bok som är ett måste om man vill få en bild av det förgångna.
   Prochniks biografi är berättelsen om Stefan Zweigs fantastiska framgång och tragiska fall. Prochnik skildrar avgrunden mellan Europas och Amerikas intellektuella liv och hemlösheten hos dem som tvingades överge den värld som skapat dem. Han visar också hur Zweig i tanke, verk och handling gestaltade Europas sammanbrott som en förebild för kultur och civilisation. Den visar också hur lätt det är att ge plats för barbariet - man behöver bara låtsas att det är för allas bästa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar