Min blogglista

lördag 20 juni 2015

Levande Tudortid

I morgon kväll börjar tevserien i sex delar byggd på Hilary Mantels romaner Wolf Hall och För in de döda. Huvudrollen som maktspelaren och uppkomlingen Thomas Cromwell spelas av Mark Rylance, meriterad Shakesperetolkare och Damien Lewis spelar kungen, Henrik VIII. Anne Boleyn spelas av Claire Fox. Manus har skrivits av Peter Straughan.
  I de här två romanerna skildrar Hilary Mantel en av de mest mytomspunna och skrämmande episoderna i den engelska historien: krossandet av Anne Boleyn. Thomas Cromwell, smedens son, är Henrik VIII:s närmaste man. Hans stjärna har stigit jämte Anne Boleyns, hon som blev kungens andra hustru och för vars skull Henrik bröt med Rom. Men Henriks politik har isolerat England och Anne har misslyckats med det hon lovat sin make: att föda honom en son. 
    När Henrik besöker godset Wolf Hall ser Cromwell hur den orolige kungen förälskar sig i den tysta och enkla Jane Seymour. Cromwell vet direkt vad han har att göra: få fram en »sanning« om Anne Boleyn som ger kungen giltigt skäl att skilja sig och ta sig en ny hustru.Mantel skildrar Tudortidens lyx och grymhet, det nakna maktspelet som var viktigare än allt. Nu väntar jag ivrigt på den avslutande delen av trilogin.
 Hilary Mantel har tilldelats Englands mest prestigefyllda pris, Man Booker, för både Wolf Hall och För in de döda. Det är unikt i prisets historia att det ges till samma författare.Så om ni inte är rädd för en sen sommarsöndagskväll, passa på att se serien som börjar i SVT1 22.45 åländsk tid.

2 kommentarer:

  1. Är så sugen på att läsa Hilary Mantels böcker.

    SvaraRadera
  2. Men visst ska du läsa Hilary Mantel och sommaren är en bra tid för att ta sig genom de tjocka böckerna.

    SvaraRadera