Min blogglista

söndag 21 juni 2015

Livstid i silon

 Ursprungligen var "Ull" en novell som Hugh Howey publicerade själv och sålde via Amazon. När den gjorde succé fortsatte han att bygga ut historien, först till en roman och sedan kom planer på en trilogi.
   Det är en dystopisk framtidshistoria som ändå innehåller glimtar av hopp. I hundratals år har de sista människorna levt djupt under jorden i en gigantisk siloformad bunker. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar: varje födelse kräver en död, varje liv kräver ett syfte. De som bryter mot reglerna döms till deportering  och i den giftiga atmosfären utanför silon innebär det döden. Livet har alltså ett högt pris och det är inte förhandlingsbart.
   Men när silon förlorar sin sheriff hittar de styrande en osannolik kandidat i Juliette, en mekaniker utan utbildning i lag och ordning. Hon kommer snart att lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Silon och dess invånare är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror mot den rådande ordningen.
  Romanen är både fantasy och idéroman och den är riktigt spännande. Pocketversionen är nyutkommen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar