Min blogglista

fredag 26 juni 2015

Otroligt bra intrig

   Isländskan Yrsa Sigurdardottir har en stor och internationell publik. Hennes nyaste bok finns redan på engelska i pocket. "The Silence of the Sea" heter den. Till norska har den också översatts som "Dödsskibet" men på svenska finns den inte ännu.
   Det är en grym historia som är grymt bra berättad och den anknyter till både den isländska finanskraschen, försäkringssvindel och hur rika som blivit fattiga har det.
  Det börjar så bra, en ung isländsk familj reser till Lissabon. Mannen i familjen, Aegir, ska ta över en konfiskerad lyxjakt och vara med om att segla den till Island. Med sig har han frun Lara och tvillingdöttrarna. Hemma på Island finns bara familjens minsting kvar.
 Men när jakten Lady K kommer till Island kraschar fartyget in i kaj i Reykjavik och ombord finns inte en människa. Trenmannabesättningen och familjen är spårlöst borta. På uppdrag av Aegirs föräldrar börjar advokaten Thora Gudmundsdottir nysta i gåtan och ju fler spår hon hittar dess knepigare blir det.
  Historien berättas ur två perspektiv. Dels Thoras och hennes ansträngningar, dels får man glimtar från vad som hände ombord under de ödesdigra dagarna. Läsare får ett "allsmäktighetsperspektiv" och berättelsen hugger tag. Jag kunde inte lägga boken ifråb mig fast klockan gick mot fyra på morgonen. Yrsa är verkligen "Queen of Nordic Crime Fiction". Fast det får man aldrig läsa i svenska tidningar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar