Min blogglista

söndag 14 juni 2015

Slaveri i alla tider

En bok som tyvärr är lika aktuell idag som på 1800-talet är Dick Harrisons "Slaveriets historia" som kommit ut i år och utgör en komprimering av hans tidigare verk i tre band om slaveriets historia.
  Här skildrar  han på ett levande och närgånget vis uppkomsten och utvecklingen av slaveri. Han ger en en fullständig, modern och unik överblick, från forntidens ofria arbetare till dagens trafficking. Boken är unik i sitt slag och dessvärre ännu brännande angelägen, fastän många tror att slavarbete inte finns. Men se på alla papperslösa immigranter som gömmer sig och tar vilka jobb som helst eller alla som slavar i textilfabriker för att ge oss billiga slit-och släng-varor, de är basen i många låglönebranscher och lika ofria som slavar någonsin varit.
  Vårt nuvarande västerländska samhälle är faktiskt ett av ytterst få samhällen i världshistorien som inte anser att slaveri är något helt naturligt. Det i särklass vanligaste i alla historiska samhällen även de nordiska, har varit att slaveri är funktionellt och socialt acceptabelt: vissa "förtjänar" att leva i ofrihet.
   Upprörande är ett alltför litet ord för att täcka känslorna som boken väcker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar