Min blogglista

onsdag 17 juni 2015

Världsresenären Wallin

En bok jag sparat som sommarläsning är den femte delen av Georg August Wallins Skrifter, som SLS i Finland ger ut i en kommenterad vetenskaplig utgåva. Den innehåller material från Wallins tid i Kairo hösten 1847 och sommaren 1849 samt från hans resa över Arabiska halvöns norra delar och därifrån till Persien 1848–1849.
   Största delen av materialet består av långa brev som Wallin skrev i Bagdad och Kairo och skickade hem. Dagsnotiserna och väderleksanteckningarna i volymen skrev han på svenska med arabisk skrift för att inte avslöja att han var västerlänning. Wallin reste i Mellanöstern i sju år för att forska i arabiska dialekter, men hans anteckningar och brev innehåller också en mängd etnografiska och geografiska iakttagelser.
   I Skrifter utges hans skriftliga kvarlåtenskap i sin helhet i textkritisk form och det måste ha krävts ett oändligt tålamod för att tyda anteckningarna som med fog kan beskrivas som "myrstil".
   Det framgår att Wallin inte var så hemma i det persiska språket, han föredrog ökenbeduinernas språk och sånger. Konflikten mellan sunnimuslimer, som utgjorde det ledande skiktet i Irak, och shiamuslimerna i Persien ledde till politiska spänningar och medan Wallin befann sig i Persien utbröt en revolt, men den skriver Wallin inte om.
  Hur som helst beskriver Wallin en värld som inte förändrats så mycket på ett och ett halvt sekel. Konfliktlinjerna är desamma..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar