Min blogglista

fredag 3 juli 2015

Det ljuva strandlivet

Fortsätter på mitt franska spår och slår idag ett slag för Francoise Sagans debutroman "Bonjour tristesse" (hette" Ett moln på min himmel" när den kom ut på svenska första gången). Författaren var 19 år och utnämndes strax till litterärt underbarn. Då var det en bok som alla talade om och läste. Själv fick jag inte låna den på bibliteket. Det här är inget för dig, sa bibliotekarien och tog tillbaka boken. Snopet.
   Har svårt att förstå idag varför den upprörde moralen. Det är ju en sommarlovsbok och en om det lättjefulla livet på franska Rivieran. Dessutom är det en stram berättelse på ett mycket nyanserat språk.
  Den sjuttonårig flicka Cécile som tillsammans med sin livsnjutande far drömmer bort den ena solgassande dagen efter den andra. Men när den loja livsstilen hotas av faderns plötsliga förälskelse finns det ingenting som stoppar Céciles raffinerade grymhet. Ett psykologiskt spel tar sin början och Cécile är precis så aningslöst grym som tonåringar kan vara och när sommaren går mot sitt slut ser hon tillbaka på vad som hänt under sommaren. Det var ju bara ett moln som passerade...
   Det är väl den här bristen på samvetskval som fick moralister att slå bakut, det var inte så snälla flickor betedde sig.
    Boken, som är på knappt 150 sidor, finns i pocket med ett tidstypiskt omslag.


1 kommentar: