Min blogglista

fredag 7 augusti 2015

101 utvalda händelser


Hur gick det egentligen till när Djingis Khan föll av sin häst och dog eller då den första månlandningen bara var sekunder från att sluta i katastrof?
    Det är ett par av händelserna som presenteras i Magnus Västerbros nyutkomna "101 historiska händelser" med undertiteln En annorlunda världshistoria.
   Boken ingår i Historiska Medias populära 101-serie. Precis som de tidigare böckerna är den full med överraskande  texter om enskilda händelser. Samtidigt fungerar boken som en underhållande och lärorik världshistoria i miniatyr. De allra flesta texterna är tre sidor långa, ungefär vanlig artikellängd men illustrationer finns det inte. Varje berättelse avslutas med lästips om man vill veta mer om händelsen.
    Författaren  är historiejournalist med en bakgrund både hos Dagens Nyheter och reportagemagasinet Filter.
   Det är en bra bok för att öka historieintresserade hos alla kategorier av läsare och författaren vet att nosa fram detaljer som varit okända och ger sidobelysning åt kända händelser. Som att Olof Palme på det som skulle bli hans morddag den 28 februari 1986 var osams med sina livvakter, de gillade inte att han smet ut på stan ensam, som han gjort dagen innan. Hur skyddar man en man som inte vill bli skyddad, undrade de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar