Min blogglista

onsdag 26 augusti 2015

Kristians texter berör

Efter den mycket uppmärksammade "I kroppen min" kommer nu "Mot monsunens hjärta", där Kristian Gidlund (1983-2013)  har samlat artiklar och intervjuer som han har skrivit under sin tid som journalist och den finns nu i pocketform.  Totalt finns här 23 olika texter.
   Han förtjänar att kommas ihåg för den skicklige stilist han var, inte bara som en man som heroiskt kämpade emot cancern. Och förlorade.
   Kristians stora kärlek till Dalarna, till hembygden, ryms i flera av artiklarna och han har träffat personer med anknytning till sina hemtrakter. Han tar oss med till Kuba och Indien och låter sin törst efter nya kunskaper och upplevelser smitta läsaren. Han gör också flera samhällsskildringar där han ifrågasätter sin samtid och de val vi gör idag. Han mötte  Sture Bergwall och musiker som Veronica Maggio, Miss Li, Carl Norén och många fler.
   En av de mest berörande texterna är "Landet jag lämnar", en vemodig betraktelse över de förändringar Sverige genomgår och som förändrar landet på djupet. Som att inga vuxna mer tar ansvar för sina handlingar och ber om ursäkt. De bara beklagar sig och försvarar sig. "Jag behöver inte gå till historieböckerna för att inse människans vansinne.Det räcker att hastigt betrakta samtiden" skrev han ett halvår före sin död.
   Texter som fortfarande känns starka och viktiga fast tiden går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar