Min blogglista

lördag 1 augusti 2015

Kusligt för unga

" I skuggan av Blå Jungfrun" av Anna-Karin Andersson är ingen vanlig spökhistoria. Det är en historia om längtan och om ekon av brutna löften som sträcker sig genom tid och rum. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna. Det är en historia om mod och att våga se det som inte alltid syns. Men framförallt är det en historia om förmågan att kunna förlåta. Den moderna flickan Therese får följa med mamma när hon gör utgrävningar på ön.
  Den här ungdomsromanen är den första i en planerad serie om tre som knyter an till den mytiska ön Blå jungfrun i Kalmarsund, ofta identifierad som häxornas Blåkulla.
  " Har du hört historien om fyrvaktarens dotter? säger kaptenen. Hon dog här ute på ön. De gamla sa att det var hennes far som tog livet av henne. Många som har seglat förbi ön om nätterna har tyckt sig se en vit gestalt nere på södra stranden.
– Södra stranden? Är det inte där som stugan ligger? Där vi ska bo? säger jag och ser på mamma."
   Redan första dagen på ön Blå Jungfrun hittar Therese ett smycke på stranden. På natten vaknar hon av att någon rör sig utanför stugan.
  I den planerade serien får läsaren följa Therese och Daniel och några människor som levde för länge, länge sedan. Boken passar lite större barn och ungdomar, samt för vuxna som fortfarande har fantasin kvar och tron kvar på att vad som helst kan hända.
   Författaren är filosofie doktor i arkeologi och har sedan 2014 varit involverad i ett arkeologiskt forskningsprojekt om ön Blå Jungfrun i norra Kalmarsund. I skuggan av Blå Jungfrun är berättelsen som tar vid ungefär där vetenskapen slutar.Det är en berättelse som ibland skickar iskalla kårar ned längs ryggraden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar