Min blogglista

lördag 29 augusti 2015

Mystik på slott

Tror jag har snöat in lite på det övernaturliga för nu läser jag boken "Mystik på svenska slott - Nutida spökupplevelser". Bakom boken, som är fint illustrerad, står Amelie Ehrensvärd Cardell, som är utbildad journalist.Susanne Martinelle är frilansfotograf och grafisk formgivare. Hon arbetar med böcker,tidningar, hemsidor och konst.
 Boken bjuder in till besök i sjutton slott och herresäten i Sverige. Författaren fotografen  har träffat ett flertal modiga slottsägare och anställda som bjuder på sina mest oförklarliga upplevelser. Möten med avlidna släktingar, föremål som mystiskt byter plats, en märklig parfymdoft mitt i renoveringsdammet och paralyserande kyla som släpper greppet först efter en stund. Eller hunden och pigan som försvann i en lönngång eller godsherren som inte kan lämna sitt bibliotek. För att bara nämna något.
    De nutida spökberättelserna, som aldrig tidigare funnits på pränt, varvas med intressant slottshistoria och vackra, nytagna bilder. Läsarna får också ta del av sägner som förts vidare från generation till generation. Här ryms allt från elaka troll, till en inmurad pojke som man absolut inte bör leta efter och puckelryggen som inte får ro i sin grav.
    Expertisens syn på övernaturliga fenomen framgår av intervjuer med folklivsforskaren Ebbe Schön, biskop emeritus Lennart Koskinen, professorn i parapsykologi Etzel Cardeña, professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson.
  Slotten som besöks är: Bellinga, Ekenäs, Engsö, Fiholm, Gärsnäs, Hellekis, Kronovall, Kungliga slottet, Läckö, Marsvinsholm, Näsbyholm, Rockelstad, Svärdsta, Sjöö, Trolleholm, Trolle-Ljungby och Västanå. Och nog finns det gott om platser där det är raamt, som man säger på åländska.

1 kommentar: