Min blogglista

lördag 22 augusti 2015

Selma som måttstock


   År 2013 firades 30-årsjubileum för Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och då gav man ut antologin "Kära Selma! Litteraturpristagarnas tack"  där nästan alla författare delger omvärlden sitt förhållande till Lagerlöfs författarskap. Selma är en måttstock att mäta sig mot helt enkelt. Förordet har skrivits av Bengt Berg. Priset delas traditionsenligt ut i början av augusti i Sunne. Detta års pristagare är prosaisten Stewe Claeson.
    Av detta har blivit storartade berättelser i Selma Lagerlöfs anda, som det också står i statuterna för den jury som årligen har att kora en på svenska språket verksam bokskapare.En levande klassiker - i de skorna är det få som platsar. Men en av dem är dock Selma Lagerlöf, som belönades med Nobelpriset tolv år innan hon som kvinna kunde få utnyttja sin personliga rösträtt. Det säger något både om hennes litterära kapacitet och det demokratiska genombrottets långsamhet.
   När man blickar tillbaka på listan med pristagarnamn märker man omedelbart vilken stor spännvidd som råder mellan dem, inte bara vad språkdräkt och berättartemperament anbelangar, utan också i deras bruk av vitt skilda genrer: förutom prosakonsten även poesin, dramatiken, essäistiken och genom Jan Lööf bildskapandet för yngre medmänniskor. Detta om något visar vilken mångfacetterad skriftställare Selma Lagerlöf var, eftersom hon inspirerat och gjort djupt intryck på sina efterkommande kollegor, verksamma inom fält som tycks befinna sig väldigt långt från de nejder som omger Mårbacka, där det ligger inbäddat i fryksdalsidyllen.
   Här hittar vi Tove Jansson, John Ajvide Lindqvist, Torgny Lindgren, Kerstin Ekman, Göran Palm, Klas Östergren och Kristina Lugn. Många av tacktalen är mycket läsvärda, själv gillar jag Torgny Lindgrens bäst -  men det är en smaksak. Texterna är alltför bra för att bara brukas en gång, nu är de inlagda på burk och kan avnjutas när man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar