Min blogglista

lördag 15 augusti 2015

Slutet på Hebridserien

   Så har den äntligen kommit på svenska, skotten Peter Mays avslutande del i trilogin om brott på Yttre Hebriderna. "Lewispjäserna" (The Chess Men) heter den och den anknyter till fyndet av en uppsättning fantastiska schackpjäser från vikingatiden hittade på just ön Lewis. Naturligtvis har pjäserna fraktats till LOndon för att visas men en man har gjort verklighetstrogna kopior av dem och pjäserna har betydelse för bokens upplösning.
   Fin Macleod, som vi mött som utredare i Svarthuset och Lewismannen, är numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis och får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön.
Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill - en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren.De upptäcker också ett flygplan med ett lik i på en plats som tidigare var en sjö.
   Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk, våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram. Upplösningen är rafflande och helt klart är Peter May värd alla de priser och lovord han fått. Har ni inte läst honom så skynda er att göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar