Min blogglista

tisdag 15 september 2015

Ett barockt öde

 "En makalös historia" heter Peter Ullgrens nyutkomna bok om Magnus Gabriel De la Gardies uppgång och fall. Hans palats i Stockholm kallades Makalös. Den är samtidigt en bok om stormaktstiden och om tre svenska regenter. Från drottning Kristina, som hade De la Gardie som favorit och överöste honom med gåvor till Karl XI, som genom reduktionen gjorde högadeln fattigare.
  Magnus Gabriel De la Gardie är en av Sveriges mest kända aristokrater från 1600-talet. Hans liv sammanföll med tiden då Sverige stod på höjden som stormakt i Europa. Han var aristokratins mest lysande stjärna och representerade en typ av aristokrati som Sverige inte skådat tidigare och speglar ett aristokratiskt tidevarv utan motstycke.
     Som statsman, godsägare, mecenat och en kulturens furste levde han länge ett glimrande liv som aldrig tycktes vilja klinga av. Få personer i den svenska historien är så skandalomsusad som just  Magnus Gabriel De la Gardie.
    Den här boken är populärhistoriskt inriktad och ger inblickar i hans liv med tyngdpunkt på tiden från 1640-talet fram till hans död 1686. Samtidigt ges kulturella inblickar i 1600-talets förändrade svenska samhälle där De la Gardie framstår som en aristokrat av europeiskt snitt som i både krig och fred försökte leva som en kung. Men han slutade som en fallen jätte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar