Min blogglista

måndag 28 september 2015

Till nordligaste Island

  Arní Thórarinsson är en mycket läst isländsk deckarförfattare.Nu kommer en andra bok översatt till
svenska, "Den sjunde sonen" och den har den sluskige journalisten Einar i huvudrollen, precis som i "Häxans tid" som kom tidigare.
 Einar är journalist vid isländska Eftermiddagsbladet och har lokaliserats ut till norra Island och Akureyri. Men redaktionen vill, som alla redaktioner nuförtiden, att Einar ska göra ännu lite mer och han skickas till Isafjördur längst ut i nordväst för att beskriva bygdens kris. Han ska rapportera om den lokala ekonomin, vilken ungefär är lika lovade som tidningens. 
     Men det dröjer inte länge förrän spårhunden Einar lyckas snoka upp nyhet på nyhet. Ett värdefullt hus med gamla anor brinner ned, och man misstänker att branden anlagts.En husbil blir stulen från litauiska turister. En populär fotbollsspelare och hans kamrat försvinner spårlöst. När husbilen till slut hittas en bit utanför samhället är den utbränd och rymmer två lik och det får Einar att vilja undersöka saken. Einar på jakt efter det stora scoopet allt medan han skildrar Ísafjörður och dess invånare med både realism och humor. Snart börjar han få anonyma hot och de är inte tomma.
   "Den sjunde sonen" handlar om  hämnd och utanförskap och om ett samhälle där nyislänningarna blir allt fler och den traditionella fiskenäringen krisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar