Min blogglista

fredag 30 oktober 2015

Goda gröna rätter

 Jenny Damberg är journalist och författare. Hon bor växelvis i Stockholm och på landet utanför Norrtälje och " Bönor, ärtor & linser" är hennes första kokbok. Författaren går i god för att vem som helst kommer lyckas med de här rätterna, eftersom hon själv har gjort det.
   Recepten och rätterna kan varieras, de kan serveras som huvudrätt eller som tillbehör till kött och fisk. Smörstekta vita bönor med krispig kål är godare än man kan ana, för att ta ett exempel.
    Det finns ju få råvaror som är så mångsidiga som baljväxter. Ta en kartong knastertorra gula ärtor. Mitt i vintern kan de bli till frasig falafel, en härligt mustig soppa eller en grönskande plåt med krispiga, söta ärtskott. Boken tar sig an legymer i alla former: färska, frysta och torkade.
    Det lagas pakora, georgisk kidneyböngryta med valnötter, pizza på kikärtsmjöl, snabba linssoppor och friterade brasilianska acarajés fyllda med räkor, jordnötter och koriander. Här finns också smakrika tofugrytor, currys och chilis. Lätta gratänger, kryddiga röror och faktiskt oemotståndliga stuvade gröna ärtor. Så enkelt, så glömt och så gott. Dessutom billigt.
   Dessutom får man recept på hummus och en grundkurs i tofutillverkning på egen hand. Både av traditionellt snitt på sojabönor och en burmesisk variant som är klar på 15 minuter.
  En perfekt bok för alla som vill äta mer vegetariskt men ändå gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar