Min blogglista

måndag 12 oktober 2015

Patti & livet på café

 Patti Smith, musiker och författare, är född 1946 och bor i New York. År 2010 utkom hennes självbiografiska bok Just Kids som handlar om 60-talet och livet i hippa konstnärskretsar.
Höstens bok, "M Train", börjar på ett litet café i Greenwich Village som blivit som ett andra hem för henne. Vid sitt stambord i hörnet dricker hon kaffe, skriver i sin anteckningsbok och tänker på minnen, kärlek, kreativitet och det som har gått henne förlorat.
   Hon bjuder in läsaren till sin vardag i New York fylld av litteratur, konst, biobesök och brittiska kriminalserier. Hon delar med sig av minnen från sitt tidigare liv i Michigan med bortgångna maken Fred Sonic Smith och tar oss med på sina många resor ut i världen. Vi följer henne från Frida Kahlos hem i Mexico, till Berlin, London och Sylvia Plath, Jean Genet och Arthur Rimbauds gravar.
    Hon väver samman dåtid och nutid, litteratur och verklighet och illustrerar berättelsen med sina egna polaroidbilder. Patti Smithbjuder läsaren att komma nära.
   Det är en vacker bok om saknad, sorg, försoning, hopp och inspiration. En bok för alla som älskar att tillbringa en eftermiddag på ett café, djupt försjunken i en bok. Men, det ska också sägas, vissa bitar känns som flummiga transportsträckor. Men visst är boken ett bokslut över livet, som det nu blev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar