Min blogglista

torsdag 2 juni 2016

För sträckläsning

 Ann Rosmans sjätte bok med den seglade kommissarien Karin Adler från Marstrand i huvudrollen utspelas på de gröna och vindpinade Orkneyöarna, en plats med levande folktro och djupa hemligheter. En plats för död och innerlig kärlek."Vågspel" heter boken och den passar perfekt om man vill ha bra spänning som sommarläsning.
   Som så ofta hos Rosman pendlar handlingen mellan olika tidsplan.Dels denen 5 juni 1916 när det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire förliser utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.
    Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen.
    En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.
   En riktigt bra deckare som skildrar de stormpiskade öarna i Nordatlanten på ett övertygande vis.

2 kommentarer:

  1. Måste verkligen fortsätta med Ann Rosmans serie. Har läst de två första böckerna och gillar dem riktigt mycket.

    SvaraRadera
  2. Den här vill jag både läsa och ha kvar. Det känns så tomt om jag inte har någon oläst Rosman i hyllan. Får se vilken sida som vinner till slut :)

    SvaraRadera