Min blogglista

onsdag 13 juli 2016

Ellen lyfts fram

Carina Burmans nya bok kretsar kring tre teman. Kvinnan Ellen Rydelius (1885-1957) journalist, översättare, guideboksförfattare, Uppsalastudent, ensamstående mor. Staden är Rom - den eviga och evigt föränderliga och boken är Ellen Rydelius klassiska guidebok Rom på 8 dagar (1927), ett pionjärverk i sin genre som under trettio års tid utkom i tio upplagor.
  Boken som beskriver allt detta heter "Vi romantiska resenärer - med Ellen Rydelius i Rom"
   Det är en berättelse om en viktig period i den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia. Också bokens författare är mångårig Romresenär. Det märks på många vis i boken.
  Skildringen är på så många sätt en kulturgärning för att den lyfter fram ett författarskap som varit i stort sett bortglömt, trots att så många tagit sig genom Rom och Paris med hjälp av Ellen Rydelius guideböcker under ett halvt sekel. Boken är också en biografi i det lilla formatet som berättar om en pratglad, sällskaplig och småslarvig kvinna som hela livet kämpade för att få ekonomin att gå ihop. Vilken tur att hon kunde trösta sig med att tidvis bo i Rom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar