Min blogglista

onsdag 20 juli 2016

Vänner i Neapel

 Elena Ferrantes - namnet är en pseudonym - storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena har äntligen börjat utges på svenska. Den tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst.
    Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags  försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att rädda Lila undan glömskan."Min fantastiska väninna" heter del ett och del två, som kommer i september, har titeln "Hennes nya namn".
   Allt börjar i en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel, där växer flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan. Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning. Båda flickorna känner sig dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler.
   Det är en tät krönika som berättar och man kommer snabbt personerna in på livet. Och jo, boken är precis så bra som alla säger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar