Min blogglista

måndag 25 juli 2016

Fransk feelgood

Anna Gavaldas "Livet vi drömde om" består av två längre berättelser som kretsar kring människor som på olika sätt är vilse i tillvaron. Den första handlar om 24-åriga Mathilde. Hon har gett upp sina studier i konsthistoria för ett arbete hon egentligen är ointresserad av. Hon säger att hon är lycklig, men måste dricka för att påminna sig själv om det.
   En dag glömmer hon sin handväska som innehåller 10 000 euro på ett kafé. Jean-Baptiste, en lönnfet kock med tubsockor, hittar väskan. Några månader senare, på grund av Jean-Baptiste, bestämmer sig Mathilde för att förändra sitt liv.
   Den andra berättelsen handlar om 26-årige Yann. Han är utbildad formgivare men arbetar som säljare i väntan på att något bättre ska dyka upp. Yann skulle inte säga att han är olycklig , men ofta när han passerar floden Seine föreställer han sig att han hoppar i och drunknar. En kväll blir han bjuden på middag hemma hos sin granne, konsthandlaren Isaac. Några timmar senare, på grund av Isaac, bestämmer sig Yann för att förändra sitt liv.
   Med sin rappa prosa har Anna Gavalda en förmåga att låta läsaren komma nära personerna hon skriver om. Hon talar om världen av idag med fingertoppskänsla för detaljer, och beskriver hur den tyngande vardagen också kan innehålla det som får människor att lyfta.
    Ändå saknar jag här den närhet i texterna som brukar vara Gavaldas särdrag. Hon är lite för teoretisk
på något vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar