Min blogglista

lördag 23 juli 2016

Går mot strömmen

James Rebanks kommer från en familj av fårfarmare som har levt och arbetat i sex generationer på de gröna fälten i Lake District, norra England. Arbetet han utför har varit oförändrat i flera århundraden. 
       På sommaren släpper han ut fåren på de stora hedarna, på hösten samlar han åter in sin flock och skyddar den från vinterns hårda väder. På våren föds lammungarna och fåren görs redo för att återvända till livet på fälten. "Fårbondens dagbok", som nu finns på svenska, är en modern berättelse från ett forntida landskap och handlar om en djupt rotad anknytning till en plats och till ett sätt att leva som för många är bortglömt.
    Här berättar James Rebanks själv om att som ung man återvända från livet i staden till den gård han alltid vetat att han hör hemma på. Ytterst handlar det om att välja att ihärdigt hålla fast vid sina rötter när världen omkring en förändras. Han skriver att han aldrig, när han studerade i staden, fick samma jublande känsla när våren kom. Helt enkelt därför att han inte kämpat sig igenom vinterns alla mödor ute i naturen.
   Många människor kämpar för att lämna en plats men det här är berättelsen om att kämpa för att stanna kvar. En fängslande och säregen bok som blivit ett internationellt fenomen. I en tid som handlar om statusjakt, självförverkligande och karriär skildrar James Rebanks ett sätt att leva som har varit det samma sedan vikingarnas tid.DET är verkligen att gå mot strömmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar