Min blogglista

fredag 29 juli 2016

I vargarnas tid

Elisabet Nemert, som rör sig ledigt i olika historiska epoker, har nu kommit med en ny historisk roman, "Vargarnas tid" som utspelar sig i andra världskrigets skugga. Världen brinner och ondskan breder ut sig allt mer – även i Sverige. Här har världens första rasbiologiska institut bildats för att skydda den så kallade ”rena svenska rasen”. Och den svenska regeringen har stängt landets gränser för judar. I Tyskland sprider nazismen sitt gift över världen.
   Men vid sidan av ondskan går som alltid godhet och kärlek. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte. Deras mod och medmänsklighet kommer att göra skillnad för många.
   Romanen handlar om mod i krigets skugga. Mod att stå upp för det man innerst inne tror på, för de svaga och värnlösa, mod att försvara rätten till frihet, både till kropp och till själ, och modet att våga vägra lyda order. Även i det allra svartaste mörkret bor ett ljus och ett hopp. Och som en symbol för det godas kamp mot ondskan löper genom hela boken tre vita vargar och en vis korp.
   Visst kan man tycka att romanen ibland är överpedagogisk. Men med tanke på hur lite man vet om nordisk närhistoria är det nog motiverat.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar