Min blogglista

söndag 14 augusti 2016

Bodil i en volym

Bodil Malmsten, som gick ur tiden i våras, är en av Sveriges originellaste författarröster. NU, på tröskeln till hösten, har Modernista samlat hennes fem utgivna loggböcker i en volym och de täcker åren 2005 - 2013. Hennes loggböcker har sammanlagt sålt i över 250.000 exemplar i sina tidigare utgåvor.
     Det börjar med en fransk värmebölja och slutar på en vårbalkong i södra Stockholm. Under åtta år tecknarMalmsten ned sitt liv. Eller ett av sina liv. Det blir rökförbud. En skådespelare går bort. Mullvadarna som stökar under huset i Finistère. Och i Stockholm snöar det som det snöade när Bodil Malmsten var barn.
    Fragmenten blir ett manifest; en svanesång till friheten och skrivkonsten. Men också en klagan ur det lilla livet, mellan skissartade meningar och korta ögonblicksbilder, växer det stora allvaret.Det är åren då Bodil Malmsten lever i självvald exil i Frankrike och det är också åren då välfärden styckas upp, då vårdcentraler köps av riskkapitalister och det politiskt bruna åter väcks till liv. Väl hemma igen är hon en främling i sitt eget land.
  Det började som ett experiment men blev med tiden ett av Bodil Malmstens största och rikaste projekt. Ett livsverk som kommer att överleva oss alla. Säger förlaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar