Min blogglista

torsdag 4 augusti 2016

Greene nyöversatt

En av tidernas mest klassiska spionromaner är Graham Greenes "Den stillsamme amerikanen" som i sommar kommit ut i nyöversättning hos Modernista.
   Den handlar om den 32-årige amerikanen Alden Pyle, som hittas mördad under en bro i Saigon med ett sår i bröstet. Hans död beskrivs som ett mysterium av den brittiske krigskorrespondentenThomas Fowler.  Boken utspelar sig under Indokinakrigets slutfas i Vietnam, där Greene själv var korrespondent för The Times.
    Men de båda männen kände varandra väl. Pyle var officiellt i Indokina för en statlig amerikansk hjälporganisation; i det tysta en politisk agent och terrorist, med uppdrag att skapa konflikt mellan befolkningen och kommunisterna. Fowler är en opiumrökande cyniker, men har åtminstone empati nog att känna avsky när terrorismen drabbar oskyldiga. Mellan dem står vietnamesiskan Phuong; om vilken de båda männen var rivaler.
  I original heter boken "The Quiet American" och kom ut 1955. Den räknas som en av världslitteraturens mest klassiska spionromaner. Men också den mest verklighetsnära av Graham Greenes thrillers. Graham Greene var vid två tillfällen - 1961 och 1967 - en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar