Min blogglista

onsdag 17 augusti 2016

Kleopatras näsa?

    Det finns en historisk kliché - en av många - som säger att om Kleopatras näsa varit större så hade det förändrat historiens gång. Med det menar man att det var Kleopatras skönhet som förledde många mäktiga män. Inte för att näsan väl är det viktigaste för attraktion, men man säger så.
   I Allan Klynnes biografi över Kleopatra -" Kleopatra - liv och legend" som nu finns i pocket, får man veta mer.
   Kleopatra VII (69-30 f.Kr.) är en av världshistoriens mest kända kvinnor. Konstnärer och författare har i århundraden använt sig av henne på ett sätt som skapat en livskraftig myt om kvinnlig passion, övermod och undergång. Filmer och tv-serier har förvandlat henne till en erotisk ikon i lyxförpackning.
   Klynne berättelsen inte bara om vad som hände, utan förklarar också hur den arkeologiska och historiska forskningen resonerat i sin jakt på svar. Här framträder de romerska fältherrarna Julius Caesar och Marcus Antonius med vilka Kleopatra fick sina fyra barn, tillsammans med den brokiga skara människor som omgav kvinnan romarna i sin propaganda utmålade som "det ödesdigra olycksvidundret".
   Det är en berättelse om kulturkrockar, kapprustning och storpolitiska konflikter, men det är också en historia om fördomar och könsroller som trots avståndet i tid och rum framstår som relevant än idag. Frågor kring kärlek, makt och synen på kvinnan förr och nu blir tydliga när Kleopatra sätts in i sitt historiska sammanhang, från antikens historieskrivare till nutida populärkultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar