Min blogglista

onsdag 10 augusti 2016

Om tidlös ondska

  Eyvind Johnson (1900-76) är arbetarpojken från Norrbotten som blev europeisk romanförfattare. Han rör sig hemtamt i många historiska miljöer och lyckas med att koppla ihop dem med sin egen tid.
Han tog sitt inträde i Svenska Akademien 1957 och fick Nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Harry Martinson.
   I romanen "Drömmar om rosor och eld", som kom ut 1949, är scenen Frankrike under hugenottstridernas efterdyningar på 1600-talet. Kardinal Richelieus makt växer och når också den lilla sydfranskastad där Urbain Grainier är präst. Med sin ärlighet är han ett hinder för de höga herrarna och deras planer, och hans rykte som kvinnoförförare kommer väl till pass. 
    Obönhörligt anklagas Grainier för att vara djävulsbesvärjare och uppdragsgivare åt den hord av demoner som nattetid besöker nunnorna och förleder dem till ljuva synder. Sakta och metodiskt dras snaran åt. När makten har identifierat sitt mål tar den till alla medel för att nå det. Se på hur det går till i Turkiet just nu och jämför med romanen.
   Det är just här Johnson stora styrka ligger, att han hittar händelser och beteenden som gäller alla tider. Det är bara dräkterna som växlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar